Saturday, September 24

ish3..jangan...


tumblr_ld15suGeY11qb63xno1_400

Hari ni dgn penuh semangat dan keazaman yg besar bak ibu mengandung (* ceh ayat matluthfi..:P)
nak ajak semua yg SKL sayangi + cintai mengelakkan diri daripada JANGAN :

  • memerli mereka si free hair
  • mengejek mereka si seksi yg dedah sana sini
  • mengata mereka si kaki botol
  • mengutuk mereka si kaki judi
  • mencaci mereka si perogol
  • mencerca mereka si penjenayah antarabangsa
  • menyisihkan doktor tak diiktiraf di bawah jambatan
  • memaki si perompak dan pencuri
  • menghina si pelacur/jual badan
  • dan lain2 negative  pandangan kpda perkara yg negatif di mata masyarakat
sebab.....

si pendosa itu sedar melakukan dosa tapi
gagal nak kawal diri daripada menghentikannya

si pendosa itu sedar melakukan dosa tapi
dirinya tak pernah pun minta semua tu terjadi ke atas dirinya
(pelacur yg ditipu oleh mak ayam n pak buaya)

si pendosa itu sedar melakukan dosa tapi
dia melakukannya sebab nak teruskan kehidupan dgn cara yg senag

si pendosa itu sedar melakukan dosa tapi
hati yg malap terus menerus melakukannya

si pendosa itu sedar melakukan dosa tapi
masyarakat sekeliling menyisihkan mereka shingga mereka tiada tempat utk bertaut menyebabkan mereka terus bergelumang dgn dosa mereka


dan di suatu ketika....

si pendosa itu meyesal
lalu terus bangun dari mimpi ngerinya

si pendosa itu menyesal
lalu meninggalkannya

si pendosa itu menyesal
lalu dengan rendah diri terus sujud kepadaNya

sedangkan kita...
entah bila akan sujud taubat kepadaNya...

jika tiada kuasa usah menghukumi mereka kerna setiap perkara yg bercanggah sudah ditetapkan hukumannya
cukuplah sekadar dengan membencinya dengan hati

teguran boleh dilakukan
tegur dengan cara berhemah sekiranya insan tersebut adalah insan yg disayangi
bukan menegur dengan cara yg memalukan
atau mengaibkannya

berubahlah dengan menjadi yg lebih baik
kebahagiaan menanti kamu..:P

GIF OF THE WEEK: Awkward Panda.


31 comments:

nik rosmawati said...

nice entry dia.suka sgt :)
pesanan yang baik.

si kiut lavender said...

ni : terima kasih nik..:P

miratun madihah said...

entry yang banyak makna :)

si kiut lavender said...

miratun : sekadar renungan..:P

yen(toka ziizokukuto) said...

wah wah gila ayat,,best best,,,nicccccccccccccccccccceeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :)

si kiut lavender said...

yen : ayat pu gilakah..:P...thanx dear...:)

Cik Mimie said...

best la entry ni...
like2.. hehe

kura said...

wah... baiklah. terasa kiteww. heheh

Green Apple said...

kesian kat kucing2 tu.. sakit tengkuk.. :D

si kiut lavender said...

cik mimie : awak like sya pun lagi likelikelike

si kiut lavender said...

kura : terasa..err..lalalla...hehehe..

si kiut lavender said...

green apple : haah..cian..tapi still cute..:P

ekabukanmakcikkau. said...

satu pompuan kiut,akulah tu.. suka sangat entri ghase mcm nak ajak kau comolot muahahhaa

IkhAnif said...

perghh..tuuuu dia..katax2 dari skl..hahaha...>_<

Sarah Mohd Saleh said...

betul2...de setengah manusia mncaci lg org tuh.dgn hrpn die akn baik.pdhal bile mncaci tuh die akn tmbh dose.pffttt

Ratu Lissa said...

bgus lah entry nie.. thanks sharing (:

si kiut lavender said...

ekaubukanmakcikkua : hahaha..comolot...arr,,,terpaksa lari dari sini...heee

si kiut lavender said...

ik : kenapakah?teruk sgtkah kata ini..:P

si kiut lavender said...

sarah : org selalu set on my mind bila nak tgur org, org tu akan sentiasa pk dgn positif,tapi xsemua mcam menyebabkan mereka terus lemah sebab rsa cam dri terlalu x berguna

si kiut lavender said...

ratu lissa.: sesama yunk..:)

yusuflaili said...

Salam;
lagi baik tak usah tegur..biarkan sekarang ni nak tegur org bukannya senang silap2 kita yang kena..

Saya said...

like like like this entry :)

Ungu Violet said...

sape lah kita tuk mghukum orang lain kan kan kan...:)

Novelgurl said...

sokong 100% ! ^^ siapalh kte nk mncaci mereka..kita prlu nsiht dan menegur mreka dgn berhikmh mcm cra nbi...sedngkn rasulullah s.a.w berdkwh dgn brhikmh..siaplh kita nk memki hamun rite =)

budakijaupendek said...

suka entry skl ni.
sokong entry yg menyedarkan,
bukan entry maki hamun dan najekk diri sendiri bagus. hehe
keep blogging ye!

Mizan said...

bagus..syabas SKL sbb NAL pun tak pernah terpikir pasal benda nie semua..semoga kita mampu untuk berubah menjadi seseorang yang lebih baik..

hyz said...

satu jari kita tunjuk pada orang, 4 jari tunjuk pada diri kita...

Siti Mashitah Saidin said...

betul apa yg kamu ckpkn.

*comelnya kucing!

CTK said...

ct setuju..bialah tuhan mengajar mengajar mereka :)


http://khayalan27.blogspot.com/

SyuE said...

terbaik lah entry ni! ;)

Pure Mahabbah Fillah said...

assalam..

ala sapa la kita nk tegur owg kn..huhuu