Thursday, September 22

REsipi Kek Coklat

hari nie SKL dengan bek hatinya nak bagi resepi kek coklat yg dicipta khas dri kakak tersyunk...:P

bahan2 dya senang nak di beli dan mudah didapati..:)

1) 1 cawan gula
2) 2 cawan tepung gandum @ blue keys
3) 5 @ 6 biji telur gred A ( telur gred biasa pun ok)
4) 1 sudu kecil esen vanila
5) 1 cawan susu
6) 1 cawan serbuk koko
7) coklat masakan
8) buttercup 250 gm(nak guna mentega pun ok, atau yg bez beli mentega pelangi)

cara membuat
 1 : pukul gula dan buttercup sampy kembang
 2 : masukkan telur satu persatu
 3 : masukkan tepung dan serbuk koko berselang selikan dengan air susu
 4 : masukkan esen vanila
 5 : sumbat dalam oven :P

pst : itulah adalah resepi kakak SKL yg kedekut nak letak coklat..law ikut otak skl yg gila cokelat, skl akan masukkan coklat masakan sedikit masa kat step ketiga tadi..berselang seli dgn air susu..kena pandai agak sebab kalau terlebih nanti kek jadi tepu tak gebu..

air susu skl lebih prefer beli sekotak kecik air susu dutch...law nak letak coklat masakan dalam bahan2 tadi beli saja susu dutch lady coklat..klau xmo letak coklat masakan letak susu dutch lady coklat..:)

bahagian hiasan..panaskan coklat masakan dan biar bagi cair...lepas cair terus tuang kat kek yg da siap dimasak

sekian.....


13 comments:

aiman fanboy k-pop said...

aiman ikut prosedur pon belom tentu lagi jadi kuihnya..heehee..
thank sharing..kat sini susah nak dapat bhan2 nih semua kalo tak p outing..heehee
nak jd chef plak rasa..^^

Mizan said...

love kek coklat..SKL wat la utk mizan boleh??

si kiut lavender said...

aiman : ta payah sesusah t skl poskan kat aiman wokey...ahhak

si kiut lavender said...

mizan : boleh ja..skl tak berkira pun ngan kengkwan..:P

budakijaupendek said...

kek coklat buatan sendiri lg sedap dri beli kt kedai sb boleh letak coklat byk2.haha!
ala.. nk gambar. hehe

aiman fanboy k-pop said...

huuhuu..jgn post yg basi sudaa..^^

Mizan said...

ye..sy tau kamu x berkira..^^

Ungu Violet said...

pandai kakak lavender wat kek coklat....

ungu bru jer beli kek coklat kt tesco...huhu

si kiut lavender said...

Aiman : xpe2 t skl guna pos laju..cepatlah dya hantar...ehhe~~

si kiut lavender said...

mizan : bgus! heee ^^,

si kiut lavender said...

Ungu : erm..sedap sedap..skl memang suka mkan kek coklat...:)

si kiut lavender said...

budakhijaupendek : haah betul tuh...kat kedai dorunk kedekut coklat...pic,,hahah xleh bubuh t takut terliur lak...cian je sih..:P

CTK said...

fuh...my feveret...xley buat kt umah, nti kena marah ngan mak..takot bersepah..hahahaha



http://khayalan27.blogspot.com/