Wednesday, June 27

A Teacher


Assalamualaikum w.b.t

Blog SKL dah bersarang teruk tapi nak mula 'cuci' sarang lelabah nih punyalah susah sebab 
nak kena fight perangai malas yang dah mencapai tahap dewa dah nih



Sejak balik dari interview dekat UUM tempoh hari 
semangat SKL nak berblogging memang lost sangat-sangat
rasa down ja sebab SKl tak dapat nak buat yang terbaik untuk interview tuh
entah masih ada harapan ke tidak nih
tunggu sajalah keputusannya macam mana





disebabkan rasa lemah tak berjiwa
SKL mulalah godek-godek hard disk tengok cerita apa yang tak pernah dilayan lagi
dan Gokusen menjadi pilihan
cerita jepun nih SKL tak layan sangat
dengan berat hati berserta tahap kebosanan yang tak hingat
mata pun mulalah melayan cerita jepun nih buat pertama kalinya
layan punya layan
sampai ke season 3 SKL layan termasuk The Movie sekali


penangan cerita nih terlalu kuat sebab betul-betul tarik SKl ke zaman sekolah
betul-betul rasa rindu sangat dengan sekolah


ok jup, skl ceritakan dulu ya sinopsis dia
mungkin ada lagi yang belum tengok cerita nih
yang jugak agak ketinggalan macam SKL nak layan cerita-cerita macam nih


Gokusen menceritakan tentang seorang guru perempuan yang bernama Yamaguchi Kumiko yang juga merupakan cucu perempuan kepada seorang ketua Yakuza serta pewaris utama kumpulan yakuza tersebut setelah dia kehilangan ibu bapa. Namun, Kumiko tidak berhajat untuk menjadi pengganti datuknya kerana ingin menjadi seorang cikgu sama seperti ayahnya dulu dan datuknya menghormati keputusan cucu perempuannya.


dan akhirnya Kumiko berjaya menempatkan diri di sebuah sekolah pelajar lelaki. Kumiko ditugaskan untuk menjadi guru kelas yang mempunyai pelajar-pelajar bermasalah. di sinilah bermulanya bermacam kisah. Kumiko yang dipanggil dengan gelaran Yankumi oleh pelajarnya diajar dengan penuh dedikasi meskipun terlalu banyak rintangan perlu dihadapi demi meraih kepercayaan anak murid supaya mereka boleh mempercayai guru semula, Kumiko bukan saja mengajar pelajarnya tentang hal akademik tapi tentang hidup





SKL banyak tersenyum bila layan setiap kisah dalam Gokusen nih. setiap episod terlalu banyak nilai diterapkan. Sangat sempurna. SKL banyak terkesan dengan kata - kata Yankumi. Yankumi mengajar pelajar-pelajarnya tentang persahabatan, tentang keluarga, tentang cinta, tentang kejatuhan, tentang kekecewaan, tentang impian, tentang harapan, tentang masa depan,...... terlalu banyak 'tentang'nya sampai penat nak menaip.^___^

apa yang pasti SKL berazam nak jadi cikgu macam Yankumi. walaupun tak boleh nak fight-fight macam yankumi buat untuk selamatkan anak murid dia. Cukuplah dengan memikat pelajar dengan kata-kata. kata -kata yang baik sememangnya dapat move kan hidup seseorang. sentiasa ikhlaskan diri dengan setiap kerja keras yang kita lakukan sebagai cikgu Insya Allah pelajar dapat menerima kita

eceih..itu pun kalau SKL berjaya dapat melanjutkan pelajaran dalam bidang pendidikan
bila fikirkan balik pasal interview..adeis...rasa lemah
tapi apa pun siapkan diri...
apa jua keputusan SKL terima
tak ada peluang untuk menjadi pendidik mungkin ada benda yang lebih baik yang sesuai untuk SKL..InsyaAllah

| bagi yang ada masa lapang tuh bolehla melayankan diri tengok cerita nih kat youtube. gokusen 1 gokusen 2 gokusen 3  gokusen the movie| selamat enjoy ya..^_^




39 comments:

Boni JLL3 said...

akhirnya!! berupdate gak. selalu tgk kat bloglist tu. tak bergerak2..hehee

churippu farah said...

dpt bilik mana wktu interview ari 2?

Yumida said...

kuatkn semangat ye..sy pn sm..olwes rs down bila x dpt buat yg terbaik...huhu..frust giler...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

tetiba asa macam nak tengok je (^___^)
apepun..gudluck untuk teview tu...insyaALLAH, ada rezeki dapatla...amin (^___^)

syafiqakarim said...

maaf lama sepi ^^
pe celop skng ni?hahah

si kiut lavender said...

Boni:

HAHA...sori2...
bila malas menguasai diri begitu susah nak buang sbenanrnya..:D

si kiut lavender said...

farah:

bilik last skali owt..dlam 36 cenggitu..farah..?

si kiut lavender said...

yumida;

hihi..itulah..mula2 tuh rsa down sgt...fkir mcam2..
tapi menda dah lepas..apa kputusan trima jelah..hhuhu

si kiut lavender said...

kak is:

tgklah...kita tgk msa lapang byk..hik3..

ya2..amin..
thanks ya...:)

si kiut lavender said...

iqa:

hahha...kita pun lama nyepi deh

xda celop apa pun...ternak lemak lam bdan ja..uhuks

Ayuni said...

cerita tu bnyk pengajaran....

Jay said...

^^ hye.... lavender yg nyaman n soothing...^^ lame xsinggah sini...moga shat la ye..^^

Harith Iskandar said...

malas ke?rileks la jgn la malas nnti bersarang blog nieh, byk labah2 so xleh nk komen sbb sy geli dgn labah2..ekekek :p

Encik H said...

Wahhhh...Gokusen!! The best ever..siap download tiap2 episod, save dalam laptop..

Gokusen dgn GTO memang drama yang ohsem..

9n0L4 said...

best of luck ye. jgn fikir sgt. doa kene dibykkan. hee.

Sarah Mohd Saleh said...

kaki berkoreeaaa rpenyee ni ;D

syafiqakarim said...

ternak lemak xpe.
untuk masa depan :p

Novelgurl said...

good luck ! jgn rh mnyerh sblm kalh.InsyaAllah ad jlnnya..hehe..lagu maher zain dh..caiyok2! x de kt situ tmpt len bnyk g..dont worry bumi Allah nie luas rezekinya pun mggunung tinggi.Subhanallah.

si kiut lavender said...

ayuni:

ya2...terlalu banyak pengajaran..=)

si kiut lavender said...

jay:

eh2..kita pun dah lama xsggh kat umah dia..

skl sihat belaka..;)

si kiut lavender said...

harith:

hik3...alah..ngan labah2 pun gelia ka..xmacholah cenggitu..:D

si kiut lavender said...

encik H:

alah...skl belum tgk lagi GTO tuh..ngah giat duk download nih

si kiut lavender said...

9n0l4:

ya2..tq ya..:)

si kiut lavender said...

sarah:

haha...kita layan semua..:D

si kiut lavender said...

iqa:

haha..masa depan yerk..entah apa gunalah lemak2 tuh utk masa yerk..0_o

si kiut lavender said...

novelgurl:

yeah..i keep ur world sweety..:)

aReLaN said...

ala...benda dah lepas tu biar la berlalu ye.jangan dok pikir lama sangat pasal interview tu.hehehe...gokusen memang best.

wawasan said...

Blog yang cantik, saya suka dan senang sekali ketemu blog ini. salam kenal

singgah yah ..... ditunggu follow ...okey....

wawasan said...

postingan yang saya sukai, sangat bagus .........
terima kasih

Wanieys said...

insyaallah klu ada rezeki ada la kan...jgn sedih yer hihi

si kiut lavender said...

arelan:

hehhe...dah nak terpikir nak wat macam mna
tapi lanih berserah sajalah.>:)

si kiut lavender said...

wawasan:

terima kasih ya sudi singgah :)

si kiut lavender said...

wanieys:

isyaAllah..moga rezeki tuh ada nanti..:)

NAL said...

asal lemah semangat ni? ade story2 ?

si kiut lavender said...

NAL:

hehhe...tak adalah..besa2 ja...kikiki

moga kamu cepat sembuh ya...=)

Edy Fee said...

haha kompom teruk kene buli

churippu farah said...

eh sama lah kita..frh pun bilik last sekali..36 jgk..si kiut yg mana satu eh?gilirn no?

si kiut lavender said...

edy:

tak pun...cikgu tu kuat taw...hihi

si kiut lavender said...

farah

utk soalan tuh..erkk..lalala