Saturday, April 21

A Dream


Assalamualaikum w.b.t

I have a dream, 
Even if I'm thrown away or ripped to shreds 
Deep in my heart 
I have a dream as precious as gem 

Dulu skl punya impian
impian yang dicampur dengan minat dan kecintaan
dan SKLlah orang yang palling bahagia jika impian itu tercapai

If by chance, without a reason, 
Somebody ridicules me behind my back 
I should be patient 
I would wait just for that day. 

minat ini disokong oleh keluarga
menyebabkan skl bahagia terlibat dan terjebak dalam impian yang indah ini 
tapi,,

As you always worry, 
You say that foolish dreams are poisonous. 
Just like a book that tells us about the end of the world 
There's the reality that we can't turn back already 


bila skl menyatakan hasrat untuk menjadikan minat ini sebagai satu kerjaya yang serius
dan menyambung minat nih ke bidang yang lebih tinggi
mereka mengatakan impian skl adalah ilusi semata
membuatkan impian makin kabur
menjauhkan diri daripada skl
dan akhirnya terpaksa melupakan impian itu
lalu selama dua tahun skl hidup terkontang-kanting
no dreams, no goals
hanya belajar dan belajar

Yes I have a dream. 
I believe in that dream 
Please watch over me 
Standing in front of that cold wall called fate 
I can firmly face it 


kini skl perlu mencipta impian yang baru
membina impian yang baru
mempercayai akan impian baru 
tapi hingga ke saat ini
jika ditanya
what your dream?
minda kosong
soalan tersebut dibiarkan sepi
perjalanan hala tuju hidup selepas ini kabur
salah sendiri
sebab tak fight to the end   
impian yang telah lama membajai diri

One day I will pass over that wall 
And be able to fly 
As high as the sky 
This heavy thing called life can't tie me down 
At the end of my life, on the other day that I can smile, let's be together

namun, 
skl tetap percaya dengan impian
impian yang telah merajuk pergi meninggalkan skl
suatu hari
mungkin impian yang baru itu juga mampu membahagiakan skl
buat sekian kalinya
dan untuk mencipta impian itu
skl perlu berusaha keras
dan memerlukan jiwa untuk menghidupkan impian tersebut
moga tiada lagi orang yang mencemuh dan meracuni impian ini
sekiranya ada i will fight to the end
takkan lagi biarkan impian ini hilang dan jauh



thanks for this song
lagu nih betul-betul ada 'jiwa' buat skl


for those person yang ada dream
teruskan dan perjuangkan impian itu
even ada orang perkecilkan impian kita
jika ada orang meracuni impian kita
tutup mata kamu
tutup telinga kamu
percayai impian kamu 
moga berbahagia

for those person yang ada impian tapi tiada bakat dalam impian tersebut
trust that dream
sebab a dream bukan untuk orang yang ada bakat saja
teliti diri
terokai diri
you will find you real dream
dan boleh tersenyum dan bahagia setinggi burung di awangan

let's dream and me and you be together





english lyric a goose's dream

66 comments:

lisa said...

selalu orang kata macam2 bila tahu sesuatu impian atau bidang atau pekerjaan tu pada mereka entah pape.bagi lisa, kalau seseorang tu dah ada minat, itu impian dia, itu apa yang dia nak sekian lama, apa pun yg jadi mesti dia akan usaha sebab itu benda yang dia nak. And Im in that situation too. Yang nak belajar, kita. Bukan mereka :-) Kuatkan jiwa :-)

Azee Hana said...

siap ade penterjemahan lagi tuh..^__^

NAL said...

beberapa daripada impian NAL dah pun tercapai..jika berpeluang NAL akan berusaha untuk mencapai satu impian yang besar..just wait & see - wah..

uncHa said...

hee nice !!! suka suka

Ren Din said...

tanpa impian, kita memang takde apa2 =)
don't worry, stand tall, believe in yourself and everything will turn out fine. Insyaallah! =)

ZWAN SABRI said...

Setiap kejayaan akan lahir dengan sebuah mimpi dan impian.. :)

Jay Joseph ^^ said...

hai singgah sini...^^ wanginye....

elyna mirsada said...

kejarlah impian even ditentang kerana kita tau ape yg kita nk..:-)

Cha_Haya said...

setiap manusia mengejar impian siang dan malam, setiap saat dan ketika...

setiap manusia terus hidup dengan impian...

impian yang tlh dicapai akan terus dibuai oleh impian yg baru....^^

si kiut lavender said...

lisa:

ye...sepatutnya orang sekeliling support apa yg diminati oleh kita..tambah2 family sendiri
sgt perlukan skongan mereka
minat bukan hanya utk dijadikan hobi sampingan tapi dijadikan sbgai sebahagian dari hidup kita

si kiut lavender said...

azea:

heheh..tak terjemah pun..
tu lirik lagu korea yg ditranslatekan ke english subtitle

si kiut lavender said...

NAL:

me too nal..
tapi itu impian2 kecil

yang skl impikan adalah impian yg besar maknanya dalam hidup
sebuah impian yg mungkin bakal mengubah hidup skl di kemudian hari

si kiut lavender said...

uncha:

heheh..tq2

si kiut lavender said...

ren:

amin...

i hope so

si kiut lavender said...

zwan:

yup..mimpi dan impian itulah banyak membentuk diri

si kiut lavender said...

jay:

tq...sudi sggh...hikhikhik

si kiut lavender said...

elyna:

dulu tak berani nak stand sebab i think they the best more than me..

but now...rasa macam pengorbanan seolah2 sia2..
tapi cuba bangun kembali n create a new dream

si kiut lavender said...

chahaya:

moga impian tersebut menjadi realiti

realiti yg membahagiakan

Boni JLL3 said...

gud luck untuk apa pun impian yang awak bina tau.. kalau boleh ,jadikan ia realiti

c'axoera ヅ said...

Very deep gitu hehe

9n0L4 said...

best of luck. tiap org ade kelebihan. ;)

syafiqakarim said...

skng ni xtau mana arah tuju.
xpenah dpt sokongan malah paksaan.
hmm.

teha said...

likee !

Novelgurl said...

yeah let's reach our dream together ! impian kita hidup kita dan harpn kita..kalo orng ckp impian kita giler..dn ssh nk capai..itu mknany impian kite dh cukup besr...N Let's go ! haiya alal falah..=D

happy eim said...

dream as long as we can.
but, reality is hard.

bpijak pada bumi yg nyata~~^^

-Incek Fik- said...

setiap insan ada impian tersendiri yang mungkin kalau diberi peluang untuk digilap bakatnya.. InsyaAllah akan berjaya digapai dengan minat dan usaha yang gigih.. ^^

Harith Iskandar said...

2 impian tlh tercapai.tinggal 1 aje lagi yang belum.Bile ntah :p

si kiut lavender said...

boni:

insyaAllah..

harap2 kuat nak realisasikan impian tuh...:)

si kiut lavender said...

c'xoera:

deep?

hihihi...from the bottom of my heart....:D

si kiut lavender said...

9n0l4:

makaseh2...:)

si kiut lavender said...

iqa:

yup...menyedihkan bila org sekeliling suka memaksa arah hidup kita
mana nak bahagia kalau buat sesuatu yg xdatang dari jiwa kita

si kiut lavender said...

teha:

tq..^^,

si kiut lavender said...

novelgurl:

sebesar hati kuucapkan terima kasih kepadamu

senang dgr kata2 tuh..:)

si kiut lavender said...

happY:

ouch..that hurt

berpijak dibumi yg nyata..yeah,correct...

tapi,,itulah yg jiwa dan kecintaan ini menuju ke arah impian yg besar tuh
impian yg org sering mengecilkannya
yg menganggapnya sebuah impian ilusi

si kiut lavender said...

incek fik:

InsyaAllah..

moga2 begitulah..
kalau hanya berimpian dan berminat tapi tak diiringi dgn usaha xboleh
gak,ye dak?

si kiut lavender said...

harith:

heheh...baguslah jika dah tercapai..

tggl satu ja lagi..go n catch your dream..:)

Suha said...

its okayy skl.
tiap yang berlaku ada hikmah tersendiri. maybe the path that u choose rite now is the best dream ever u might had :)

si kiut lavender said...

suha:

i really hope so
moga a dream yg baru nak create is most wonderfull dream than before..:)

Ct Mawa said...

tabah kn diri..insyaAllah ad masa depan yg cerah untuk awak :)

aReLaN said...

jom kejar impian kita masing2.yang penting kita dah usaha sedaya upaya yang boleh.pastu tawakal la pada-NYA.

.ciknoey. said...

stiap org ader impian masing2.tp tak sume dpt kite capai..mkn mase..
cekalkan hati..
percaye pd diri kite leh lakukan..
nice entry. :)

Boni JLL3 said...

awak kena tekad untuk menjadi kuat k.. saya nak awak kuat.. percaya kat diri awak.. awak pasti boleh

nuyui a.k.a miss YUI said...

bgusnya.. ada sarikata =)

Nazayiena said...

Harap impian baru skl tu nanti akan dpt sokongan dr semua pihak....

khairul said...

hidup kita kena ada target kan

si kiut lavender said...

ct mawa:

amin..harap2 adalah masa yg cerah dan indah tuh

si kiut lavender said...

arelan:

jom2..hehehe..tq2

si kiut lavender said...

ciknoey:

that right..
tq ya..:)

si kiut lavender said...

boni:

rajin betul sggh ke sini n komen2 ya..:D

sebesar hati nak ucapkan terima kasih dgn komen boni tuh..tq2

si kiut lavender said...

nuyui:

hahha.....culik kat hencik guugle translatenya tuh

si kiut lavender said...

naza:

amin....yg tuh yg paling diharapkan..:)

si kiut lavender said...

khairul:

yup..kalau takda macam org tersesat dalam hidupnya sendiri

Teenager Housemaid said...

skl, sebak saya baca ni..tatau nape..
:')

i have a dream too... and it seems so hard for me to reach it..but i keep dreaming and usaha untuk achieving anyway...:')

Yumida said...

hope kita semua dpt mencapai apa yg kita inginkan...

aimie amalina said...

=)


bercita2 lah
ber angan2 lah

segala nye bermula dengn itu
berbekalkan usaha, doa, tawakal
tidka mustahil
menjadi kenyataan ;))

nasir hamzah said...

berdoa usah dan bertawakal.. insyaAllah akan temui kejayaan...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

semua ada impiankan? wish untuk dapat capaikan impian kita tu (^___^)

ஜ miss klanika ஜ said...

pedulikan pandangan orang lain. keep on dreaming. make it a reality.

si kiut lavender said...

teenager:

sebak pulak dia

impian yg hard itulah yg dikatakan impian yg besar

bagus apa kalau kita ada impian besar..:)

si kiut lavender said...

yumida:

amin...:)

si kiut lavender said...

aimie:

ya..moga segalanya dipermudahkan olehNYa..:)

si kiut lavender said...

nasir:

InsyaAllah..amin

TK..:)

si kiut lavender said...

eeiyss:

semua ada impian
tapi xsemua dapat capainya..mungkin skl salah seorg daripada nya..hehehhehe

si kiut lavender said...

miss:

yeah..i will stand and strong to make my dream reality this time..:)

EyA edamanhatiku said...

em sentimental nya lagu ne..lirik pn meaningful sgt..eya pn ada impian, xtercapai..sbab keadaan xmemihak..eya kna pijak d dunia nyata..n eya pcaya smua pn bgitu p alangkah indahnya kalau impian dapat di capai..gud luck in chasing ur dream minna san

si kiut lavender said...

eya:

yea...sentimental kan..hihihi...da jiwa tuh

thank you 4 ur wishing