Friday, February 24

Antara redha dan pasrah


Assalamualaikum w.b.t

bila disebut tentang pasrah dan redha mesti nak ingat scene ombak rindu yang last-last tuh
bercakap soal bezanya redha dan pasrah..
dan sekarang nih pun SKL nak cakap jugak sal pasrah dan redha


bila ada benda yang berlaku rasanya bukan senang kot kita nak redha dan terima macam tuh saja...
tapi nak jadi seorang yang pasrah nampak macam kita langsung tak boleh terima ketentuanNya pulak

contohla macam kita rasa sedih dengan  kehilangan seseorang yang kita sayang


untuk rasa sedih atas kehilangan, tu lumrah kan?
untuk rasa keliru dengan apa yang jadi sebab tetiba saja orang yang kita baru gelak ketawa then dia dah pegi buat selamanya, tu pun dikira lumrah jugak kan?
rasa kehilangan bukan boleh hilang dalam sehari dua. setahun dua pun belum tentu. malah tempoh masa untuk hilang rasa tu dalam jangka masa seumur hidup pun tak dapat nak dijanjikan. hanya rasa sedih tetapi hidup tetap diteruskan


sama jugak bila kita dikhianati..lumrah kan bila kita rasa sakit hati sangat-sangat?
 then, make sense jugak kan kalau tetiba kita nak nyanyi lagu 'wish you were here' part " damn...damn....damn..."?
bila kita dikhianati rasa sakit sangat tapi bukan nak pasrah biarkan dia buat apa saja. 
dan bukan mudah juga untuk kita redha dengan apa yang terjadi tanpa ada rasa apa-apa dalam hati
walaupun ada secebis jugak dalam hati mengatakan 'apa yang terjadi pasti ada hikmahnya'..

begitu jugak bila kita pulun tahap tak ingat untuk exam kita..alih-alih dapat result hampeh..result macam cukup-cukup boleh makan ubi keledek hari-hari..masa tuh tak salah kalau ada sikit kekecewaan dalam hati?
tak salah kan kita nak rasa sebak dan terkilan dengan apa yang kita usahakan tak berbaloi dengan hasilnya?
masa tuh jugak kita rasa cam nak jatuh terduduk mengenangkan apa yang terjadi..,
tapi agak melampau jugak kalau kita terus terduduk sampai tak reti-reti nak bangun..

sesuatu yang biasa untuk kita rasa sedih,kecewa,marah,rasa macam apa yang terjadi tu tak masuk dek akal dan sebagainya selagi kita masih digelar manusia

ianya normal
dan

ianya lumrah kehidupan..

akan tetapi,
berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya

setiap apa yang berlaku
yakinilah pada Dia
Dia tahu apa yang terbaik



40 comments:

NAL said...

alhamdulillah, akhirnya..hehehe..bg NAL redha & pasrah merupakan dua benda yg sgt2 berbeza..lebih baik redha dr pasrah..

syafiqakarim said...

ye,setiap perkara terjadi ada hikmah
nya.kita rancang mcm mana pun,tuhan
je tentu kan dan mengetahui :)

cinta siswi said...

redha itu sifat mahmudah dear.. ^^ kite redha dgn ape yg terjadi bukan sebab kite give up dgn hidup.. tp kite tahu ape yg berlaku ALLAH ade sebab tersendiri.. kite xkan kuat selagi kite xcuba untuk jd kuat.. :)

si kiut lavender said...

Nal:

apa yg alhamdulillah nya tuh..0_o

hehe...tapi selalunya pasrah tuh dtang dlu kemudian bru redha...

si kiut lavender said...

iqa:

ye...kita hanya mampu merancang..Tuhan menentukan segalanya..
semua telah tersusun cantik sepanjang perjalanan hidup kita

si kiut lavender said...

cinta siswi:

yup...redha itu sifat mahmudah...redha itu perlu ikhlas,ikhlas dalam menerima apa saja...

bukan bermaksud xnak redha cuma nak menerima segalanya dengan hati yang lapang kdang2 sukar...hanya mampu memohon sdikit kekuatan dariNYa agar terus bertahan..percaya bahawa dugaan yang diberiNYa pasti ada khabar gembira

Sarah Mohd Saleh said...

xpe..itu sume kan ujian dr allah swt.die xkan uji kalau die tau umat die lembik.yg ade ujian tu lahh die tau umat die tu tabah.way to go girl!jgn sdey2 okey! ;)

ZWAN SABRI said...

Dulu dok rasa redha and pasrah tu dua benda yang sama.. tapi rupa2nya tidak..pasrah and redha berbeza.. btw, i prefer to redha.. :)

Ungu Violet said...

tanpa ujian dan dugaan bukan kehidupan namanya...

semuanya mnjadikan kita lebih kuat..:)

mirmashi said...

setiap yang berlaku ade hikmahnya . amik yg side positif n redha :)

Boni JLL3 said...

ye..setuju..setiap yang berlaku ada hikmahnya..dan setiap yang berlaku pasti akan ada rancangan Dia untuk kita..

Ruby Mahabbah Fillah said...

bila terjd sstu yg kita x ingini...

susah sgt hati nie nk terima..

sebenarnya..hati kita pyh nk jd redha n ikhlas bila sstu terjd tanpa kerelaan kita..

ssh syg.. Sebab 2 ganjaran utk org yg iklhas 2 besar nilainya..

InsyaAllah moga kita semua menjd insan yg ikhlas dlm stp pa yg kita wat..:)

Teenager Housemaid said...

kalau takj dapat nak redha, pasrah la..:)

suka quote no 3 tu..:)

Ckin Kembaq said...

betul tu..setuju jugak.. ^_^

EyqaLuvender said...

redha itu rela...pasrah itu menyerah...
ayat dari filem ombak rindu..heeee~

si kiut lavender said...

sarah:

hope so,,sentiasa tabah dgn dugaan yg mendatang

si kiut lavender said...

zwan:

moga kamu sentiasa dlam redha..:D

si kiut lavender said...

ungu:

ye3...merekalah guru yg paling berguna dlam hdup kita...----> dugaan dan cabaran

si kiut lavender said...

mirmasi:

amek side positif n redha...Insya Allah..

si kiut lavender said...

Boni:

ye3..meskipun kita merancang pelbagi benda tapi Dia yg menentukan

si kiut lavender said...

ruby:

moga kita menjadi insan dan hambaNya yg tetbaek..amin

si kiut lavender said...

teenager:

heheh..ayat pasrah jerk dgrnya..:)

si kiut lavender said...

ckin:

hehehe....^^

eyqa:

amboihh....hafal nuh..:D

O CIKTEDDY said...

aduh awak,tetibe cik rase sedih ni...

Miss Purple Ungu said...

nice entry skl...
klu mkn ubi keledek hari2 blh kembung perut dibuatnya hehe ;)

aReLaN said...

memang lebih baik redha tapi nak capai tahap redha tu bukan senang.di mulut kata redha tapi di hati?hmmm..

Ckin Kembaq said...

buat apa pun, yg penting kita istiqamah dan buat dengan niat nak dpatkan keredhaan Allah... ^_^ inshaAllah..yg baik, akan bertambah2 baik naa..

p/s : terdetik nak ckp.. ^_^

LadyBird said...

salam adik comel.. :D..

redha ituikhlas.. pasrah itu menyerah.. :D

ungkapan yg glemer.. akak selalu gune..

kecewa, sedih, terluka sebab result tak sebanding dengan usaha perlu ada.. melalui perasaan itulah kite cube bangkit balik.. mungkin ade kesilapan atau lubang2 yang belum terisi dengan usaha yg jitu.. dan nanti boleh diperbaiki..

dan mungkin jugak kejayaan kita Allah tetapkan dari sudut lain..

redha itu setelah kite usaha.. mungkin bermula dengan pasrah.. tetapi bila kite fikir tntg takdir Allah pasti redha itu menyusul.. yg penting fikirkan POSITIF.

p/s : Alhamdulillah dik, profile adik dah ok.. sebab tu akak dapat masuk dalam blog ni.. kalau x memang pusing2 xjumpe cr link :P

akuamir said...

redha itu pasrah ikhlas itu menyerah, amboi siap ade komen ombak rindu bagai,hahhaa^^_

yusuflaili(Goku) said...

salam;
Yap!..selagi kita bernama manusia bergitulah hakikatnya sejak azali lagi..tak semudah itu untuk kita menidakkanya..

HARITH ISKANDAR said...

mmm betul jugak tu...mmm yg pasti sy bukanlah setabah mane..mujurlah sy jenis yg sedar diri :p
thanks 4 sharing

si kiut lavender said...

ct:

eh2..xmo sedih2..hahha...cenyum2

si kiut lavender said...

misspurple:

erk2..ok what..dri mkan kayu..kikii

si kiut lavender said...

arelan:

biasanya pasrah dtg menyusul dulu kemudian baru redha..:)

si kiut lavender said...

ckin:

hehe..ye3..anda2 dialu2kan utk bersuara;..hehehe

apapun,,nawaitu tu kena betul..:)

si kiut lavender said...

ladybird:

thank utk nasihat tuh..:)

mungkin dlu xboleh sbab adik privatekan kot..hehehe

si kiut lavender said...

akuamir:

eh2..hahah...sekali sekala..xpa kan kankan

si kiut lavender said...

yusuf:

wkmslam...siapalah kita nih nak menidakkan semua tuh..:)

si kiut lavender said...

harith:

haah..mujurlah kan jnis yg cepat sedar diri..hehhehe...:D

ctk said...

ct pon mula redha...setiap yg berlaku pasti ade hikmahnya :)