Monday, October 17

jatuh bangun dan bangun lagi

si budak itu
bertatih-tatih jalan
dummmp,,jatuh 
bangun dan kembali terkedek-kedek berjalan
dan dummpp jatuh lagi


itulah,anak buah SKL yang baru nak belajar berjalan

bila jatuh dia langsung tak tunjukkan riak muka nak nanges
malah asyik tersenyum saja
SKL lak rasa cuak,,
nak g pimpin tangan dia 
xm0 bagi dia jatuh lagi
mungkin sebab dia seronok sebab kakinya dah boleh melangkah
dan tak lama lagi dia boleh main aci kejar-kejar dengan akaknya
dan boleh men sepak bola...wuuuwuuu

itulah si kecil yang baru nak belajar berjalan..
cam kita d0lu-d0lu an.,..
kita belajar mengesot,merangkak berjalan dan berlari
masa kita mula belajar berjalan kita selalu jatuh
that time kita hanya akan bergantung pada benda-benda di sekeliling untuk dipaut
atau mengharapkan mana-mana tangan utk di paut

masa kecil bila kita jatuh kita bangun dengan senyuman

bila besar..
jatuh saja
macam-macam keluhan kita buat
mengemukakan pelbagai soalan pada Dia tentang dugaan yang menimpa diri

bila besar,
kita mula berkenalan dengan Mr give up
sejak dari tuh
bila kita down
kita selalu angkat bendera putih..

law masa kecik kita leh teruskan langkah untuk berjalan..
apsal bila besar jauh sikit kita terus down dan down..
terasa sangat payah nak bangun kembali


itu yg SKL hadapi dan semua org hadapi
nak bina kepercayaan org terlalu susah
dan ambil masa yang begitu lama
tapi nak musnahkan kepercayaan tuh hanya memerlukan beberapa saat saja

dulu,tika kecil
masa jatuh kita akan berpaut dengan benda-benda sekeliling utk bangun
atau berpaut pada tangan yang menghulur utk memimpin kita utk teruskan langkah


bila dah besar,,
apakah boleh kalau kita bangun dari kejatuhan tanpa berpaut pada sokongan mana-mana pihak
atau bangun
tanpa ada sesiapa percayakan dengan diri kita

kepercayaan itu penting
kita memerlukan "Trust" dari orang lain utk teruskan life kita
utk memberi cahaya kepda kita

"trust.hope.love.faith"

22 comments:

Miss Purple Ungu said...

yg penting jgn mudah putus asa...
jatuh sekali bukan bmakna akan jatuh selamanya :)

adwafarahin said...

budak baru dapat kaki seronok la die berjalan :)

CTK said...

wah..entri yang membina smgt..thank! jgn putus asa itu penting untuk trus idup :D

p/s : mesti cOmey ank sedara kamu kan...ltk la gambar dia :)

bella luna said...

betul ckp SKL, kdg2 even kuat mana pun kite, trust dr org amat penting untuk kite bangkit dan kembali berjalan,huhu,.

bella luna said...

betul ckp SKL, kdg2 even kuat mana pun kite, trust dr org amat penting untuk kite bangkit dan kembali berjalan,huhu,.

noraauliyya said...

nice entry , sangat membina ! jangan mudah sangat berputus asa kan ..

IkhAnif said...

woo...entre berbunga-bunga...tapi..kalo skali ditipu..agak susah untuk kembali mempercayai seseorng...

hyz said...

usaha usaha usaha.. itu saja yang patut kita buat

budak penjara said...

betul tu..rebah sekali tak bermakna merangkak selama2nya

yen(toka ziizokukuto) said...

thankz skl,,entry yang baik :)

terbuka minda yen bila baca,,,,,

NuR 'aQiLaH said...

hidop mcm roda kan ;)

Sarah Mohd Saleh said...

entry ini seswai utk org yg tegh moral downnnn.

PenuliS said...

bdk2 yg baru 'dapat kaki' mmg xcited.jg cuba nk pegang tgn dia,mengamuk nnti.

LadyBird said...

betul2..
kalau time kecik2.. sekali kite x dpt.. kite usaha sampai dpt..
kalau ngs pun kejap je..lepas tu buat lg.. sampai berjaya..
berbeza dgn kite sekarang..
srg cpt sgt putus asa..
alangkah bgs andai kite kembalikan balik sift kite yg tidak pernah putus asa tu kan..

Mohd Izzar said...

nice entry..loving it :D

Ungu Violet said...

kita perlu terjatuh...terduduk...tersungkur dulu baru boleh berlari..

pasti kejayaan itu..kejayaan yg indah..:)

suriani azwan said...

jatuh bgn lumrah hidup...jgn berputus asa....bw here...nice entry...feel free to vote my family pic here

http://www.ourbestmoments.com.my/gallery-details/46194

ghost writer said...

sayangnya lebih ramai yang berkata dari bertindak tatkala kita mengalami kejatuhan.

jadi di mana trustnya?

di sini(kau tekan dada kau sebelah kiri)

kau punya sendiri.di situ semua ada pautan yg lebih kau perlukan dari perlukan orang lain.

EyA edamanhatiku said...

hehe jtuh tym kcil skitnya fzikal p jatuh tym dwasa tu mental emoc yg skit..beznya lao dpat jd bby blek..nice entry skl

Novelgurl said...

pAUTAN paling utuh..cukuplah hanya Dia. =)

MuhammadHaris said...

Setia = Hwan Langka
hehe
visit me back gan :)

Ruby Mahabbah Fillah said...

wah....ada anak sedare yer....

Ruby xder lg nie....lg sedih kn....:)

arap maen dgn anak sedare sepupu sepapat jer..hihii



like ayt SKL yg nk dkt2 akhir tue..

teruskn berinspirasi yeerr...hihi