Wednesday, January 30

Psikologi


Assalamualaikum w.b.t


Hari ni SKL sedikit terdetik nak cerita serba sedikit tentang psikologi.
sesuatu ilmu yang SKL belajar sekarang nih.
dulu mula-mula masa dapat course nih memang blurr sikit sebab SKL duk target nak kaunseling.
oh ya, lupa nak cakap.. psikologi dekat universiti SKL ada empat cabang that is Psikologi Belia dan komuniti, Psikologi Industri dan Organisasi, Psikologi kaunseling dan Psikologi kanak-kanak dan keluarga.
SKl dapat rezeki dekat psikologi Belia dan komuniti..tersangatlah belia dan bermasyarakatnya SKl nih -_-

awal masuk U nak berkenalan dengan orang mesti kena bagitau course yang kita ambik kan.?
jadi bila dah bagitau course memang ayat yang selalu dengar "bahaya nih boleh baca fikiran orang."
tak pun "wah,psiko psiko" #_#
disebabkan ini SKL macam lost sikit masa mula-mula nak belajar
tambah-tambah pulak bila first day class dah dapat bertimbun assignment memang lagilah rasa sesat T_T
tapi makin lama belajar belajar dan memahami
SKl rasa seronok dengan setiap ilmu yang SKL perolehi
Ilmu tu terasa tersangatlah berharga dan berbaloi.

Psikologi bukan boleh membaca fikiran orang lain tapi kami memahami manusia dengan melihat tingkah laku mereka, dalam psikologi nih SKl ada belajar tentang perkembangan manusia ketika dilahirkan sampailah mati, then bila balik bercuti SKL banyak buat pemerhatian, dekat anak buah SKL yang sekarang ni baru nak boleh bercakap sehinggalah ke nenek SKL..hehehe,, TERbuat kajian sekejap, yelah nak memahami apa yang kita belajar kenalah selalu jadi pemerhati...~~~

bila dah semakin memahami SKL rasa dah jatuh hati dengan "ilmu" nih. rasa nak teroka lagi dan lagi dan lagi tentang manusia.
kalau dulu SKL risau tentang prospek kerjaya lepas graduate nanti
sekarang dah tak risau sebab rezeki Allah tu kan luas..tak nak fikir
yang penting sekarang SKL nak memahami setiap ilmu yang SKL pelajari dengan baik
sebagai pelajaran sepanjang hayat yang bukan hanya ilmu seperti angin
sekali lalu ja.. ingat sebab nak pass exam, nak dapat A++

SKL sedar tahap kesedaran orang kita tentang psikologi nih agak kurang.
kalau ditanya apa tu psikologi mesti macam- macam perspektif korang bagi kan..?
samalah dengan SKL dulu dan insyaAllah,  SKL akan share sedikit demi sedikit ilmu yang SKL pelajari untuk dikongsi semua sebab ini adalah School of Life... ^^,

moh ler layan video nih dulu, Aiman Azlan yang kini jadi ikutan SKl sebab dia pun ambik course psikologi jugak..^_^






30 comments:

CTK said...

besnyer...ct teringin nak belajar psl psikologi ni...huhuhu

Encik H said...

owh..SKL psiko rupanya..lalalala~

NAL said...

memang best...moga2 kita boleh sehingga ke hujungnya..amin.

Felly Sophia said...

Best sebenarnya belajar psikologi ni.

محمد رازيق said...

actually dulu pun teingin nak study psikologi ni. memang nice.

Harith Iskandar said...

SKL same dgn NAL kan? aha aha ade skandel...ehehe :p gurau je :p

si kiut lavender said...

@CTK :

hehehe... nanti skl update dari semasa ke semasa pasal psikologi nih..ct pun boleh belajar sama..ngeh3

si kiut lavender said...

@Encik H :

yelah..senang nak psiko H nanti..hiewhiewhiew

si kiut lavender said...

@NAL :

amin..

hope so..:)

si kiut lavender said...

Fel :

yup..mula-mula macam susah sikit sebab banyak Biologi...huhuhu

si kiut lavender said...

@محمد رازيق :

oh, ya..
then tak mintak untuk masuk dalam bidang nih ke..?

si kiut lavender said...

@Harith :

aish..harith nih..mana ada..
pheww...kebetulanlah..hehe

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

hihi . macam best je . :)

xila dot said...

samela ingat nk amik master ttg bidang ni...hihi

Sarah Mohd Saleh said...

course saikologi ea, jgn tersaiko dgn diri sendiri udah lew.heheh.all the best ;)

sUke-sUki :D said...

psikologi best sbnarnye..tpi takde rezeki ambik kos tu..huhu =)

aReLaN said...

hohohoho...psiko ek. hmmm..cambest je. tapi nak wat camne, last2 diri ini amek engineering je.kalau amek psiko, takut diri sndiri lak psiko.

ghost writer said...

bagus untuk kau belajar, semakin bagus kau tangganinya.

boni kacak said...

macam best jugak belajar psikologi ni kan?hehehe

si kiut lavender said...

@coki-coki :.

memang best..hihi

si kiut lavender said...

@xila dot :

wah...saya kalau rasa nak belajar lagi amik master dalam bidang yang sama jugaklah kot..insyaAllah

si kiut lavender said...

@sarah :

memula dulu agak terpsiko gak diri nih..hihihi..kena kuatkan mental ja nih..:D

si kiut lavender said...

suka suki :

hihihi...semua benda best kot kalau dah terkena dekat hati..:D

si kiut lavender said...

@arelan :

alah...engeneering pun best haper..

hahaha...nak amik bidang nih memang kena kuatkan mental tuh..xada stress mana pun kalau dah kena gayanya..:)

si kiut lavender said...

@ghost :


InsyaAllah..moga makin handal dalam bab nak tangani hidup..:D

si kiut lavender said...

@boni :

bestlah...leh psiko orang...ahaks..:D

9n0L4 said...

best blaja psiko ni. boleh blaja pasal manusia. mendekatkan kite dgn Allah juge. :)

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

kene belajar jugak ep mnde cm nie ? tp seronok je..

Novelgurl said...

Bestnya.leh r tanya SKL.kalau berdsrkn penulisn sy kn..ap karakter sy ek? hehehe..bkn ap..nk kenl diri sndiri je.mne y buruk mne tau leh ubh.

NiK iMaN :] said...

SKI amek course psikologi ni kat U mana? sy minat sngt dgn psikologi,tp dapat course lain.hmm..