Wednesday, January 30

Psikologi


Assalamualaikum w.b.t


Hari ni SKL sedikit terdetik nak cerita serba sedikit tentang psikologi.
sesuatu ilmu yang SKL belajar sekarang nih.
dulu mula-mula masa dapat course nih memang blurr sikit sebab SKL duk target nak kaunseling.
oh ya, lupa nak cakap.. psikologi dekat universiti SKL ada empat cabang that is Psikologi Belia dan komuniti, Psikologi Industri dan Organisasi, Psikologi kaunseling dan Psikologi kanak-kanak dan keluarga.
SKl dapat rezeki dekat psikologi Belia dan komuniti..tersangatlah belia dan bermasyarakatnya SKl nih -_-

awal masuk U nak berkenalan dengan orang mesti kena bagitau course yang kita ambik kan.?
jadi bila dah bagitau course memang ayat yang selalu dengar "bahaya nih boleh baca fikiran orang."
tak pun "wah,psiko psiko" #_#
disebabkan ini SKL macam lost sikit masa mula-mula nak belajar
tambah-tambah pulak bila first day class dah dapat bertimbun assignment memang lagilah rasa sesat T_T
tapi makin lama belajar belajar dan memahami
SKl rasa seronok dengan setiap ilmu yang SKL perolehi
Ilmu tu terasa tersangatlah berharga dan berbaloi.

Psikologi bukan boleh membaca fikiran orang lain tapi kami memahami manusia dengan melihat tingkah laku mereka, dalam psikologi nih SKl ada belajar tentang perkembangan manusia ketika dilahirkan sampailah mati, then bila balik bercuti SKL banyak buat pemerhatian, dekat anak buah SKL yang sekarang ni baru nak boleh bercakap sehinggalah ke nenek SKL..hehehe,, TERbuat kajian sekejap, yelah nak memahami apa yang kita belajar kenalah selalu jadi pemerhati...~~~

bila dah semakin memahami SKL rasa dah jatuh hati dengan "ilmu" nih. rasa nak teroka lagi dan lagi dan lagi tentang manusia.
kalau dulu SKL risau tentang prospek kerjaya lepas graduate nanti
sekarang dah tak risau sebab rezeki Allah tu kan luas..tak nak fikir
yang penting sekarang SKL nak memahami setiap ilmu yang SKL pelajari dengan baik
sebagai pelajaran sepanjang hayat yang bukan hanya ilmu seperti angin
sekali lalu ja.. ingat sebab nak pass exam, nak dapat A++

SKL sedar tahap kesedaran orang kita tentang psikologi nih agak kurang.
kalau ditanya apa tu psikologi mesti macam- macam perspektif korang bagi kan..?
samalah dengan SKL dulu dan insyaAllah,  SKL akan share sedikit demi sedikit ilmu yang SKL pelajari untuk dikongsi semua sebab ini adalah School of Life... ^^,

moh ler layan video nih dulu, Aiman Azlan yang kini jadi ikutan SKl sebab dia pun ambik course psikologi jugak..^_^






Wednesday, January 23

i'm coming home


Assalamualaikum w.b.t

"i'm coming home, i'm coming home,
tell the world that i'm coming"

akhirnya..setelah berbulan lamanya, dapat jugak tanah langkawi yang sekian lama tak jejak
HAHA...sebenarnya SKL dah balik sabtu yang lepas.
tapi tak sempat nak update sebab balik ja  sepupu sepapat dengan kengkawan ajak melepak 
dari pagi ke petang, malam memang dah tak ada tenaga nak ngadap then nak perah otak update 

waktu cuti InsyaAllah..SKL akan rajin update sambil-sambil membela lemak..
adoi..baru ja berapa hari balik SKl dah dapat rasa ada perubahan..
badan nak nek plak, tapi tak kisah..janji enjoy..ohyeah. ^_-

oh ya! hari tu SKL dah janji kan nak update pasal psikologi cinta kan.?
ha..... hari tu exam, eseinya soalan pasal psikologi cinta.,.
perghh.. deras ja SKl dengan geng-geng study group SKl karang jawapan..
kahkahkah..
ok ok ok..
dalam psikologi cinta ada tiga teori
Two-Factor Theory, Multifactor Theory n Cinta Tiga Segi Sternberg,
tapi SKl nak fokus dekat Multifactor Theory jalah sebab yang ni pun yang bestnya
dalam teroi ada enam jenis cinta..
jom kita lihat korang kategori cinta yang mana

1. Eros -> cinta berahi nih, cinta yang hanya bergantung pada paras rupa semata..


2.Ludus -> cinta main-main.. ni yang jenis suka main cinta dengan banyak orang


3. Mania -> sama macam eros,, tapi banyak dikaitkan dengan pengalaman cinta terdahulu yang meyakitkan menyebabkan dia terlalu obses dengan pasangannya kini


4. Storge -> cinta yang tertutup..tak ada sapa pun tau yang mereka nih bercinta


5. Agape ->  (waa..ini situasi SKl sekarang nih) cinta yang hanya memberi tapi tak menerima..adeiiii


6. Pragma -> mengidamkan pasangan yang mempunyai rupa paras macam Neelopak atau Aaron Aziz -_-'/ cinta impian.


yeah...dah habis....cepat gitau korang dalam kategori yang mana...thehehe...




Friday, January 11

Hello To Myself


Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah..
dah masuk minggu kedua untuk tahun baru nih.
tapi baru sekarang nih SKL sempat nak update pasal tahun baru nih
dan pasal entry sebelum ni SKl nak cerita bermacam cerita tu rasanya nantila 
kita story mory untuk next entry, boleh cerita sama pasal psikologi cinta tuh..
*ehem,,banyak pulak yang nak tau pasal psikologi cinta kan..kehkehkeh..
tak sempat nak cerita lebih-lebih
sebab sekarang nih tengah final membuatkan feel nak cerita macam down sikit

Pasal tahun baru nih..
SKl tak sempat nak rasa sebab duk bergelut dengan final.
dah lepas 3 paper..alhamdulillah
dan tengah menunggu nuh ada lagi 4 lagi..*mohon doa untuk SKL ya..(^^,)

kalau kat langkawi dulu mesti sempat nak pi tengok bunga apilah.
buat azam barulah..aiseymeh..
ha, bercakap pasal azam nih, 
mesti masing-masing dah ada azam baru kan..
tapi, jup..
azam SKL tahun lepas rasanya dah tercapai kot,KOT
rasanyalah kot,
tak pasti sebab SKL sendiri pun dah lupa apa azam SKL tahun lepas..ngehngeh
tapi takpalah..tu tahun lepas punya cerita
dan disebabkan tahun nih SKL sibuk dengan final
sampai tak sempat nak pasang 
tolong share jup azam korang untuk tahun nih 
agak-agak kalau best boleh cilok untuk jadikan sebagai azam SKL sama.
na...nampak sangat SKL dah lost..
tak tau nak buat azam apa untuk tahun baru..T_T

adoii..tipulah kalau tak terdetik apa-apa 
adalah "something" tu yang SKL fikirkan.
malu pulak nak bagitau...kehkehkeh..
yelah, benda tak pasti lagi kan..segan pulak nak bagitau
biarlah dalam hati ja yang tau apa kita nak buat kat diri kita
dan dalam hati sekarang nih memang dah nekad
yes! i need to do it!.
InsyaAllah... 
akan mula mencari dan melakukannya bila bukak sem baru nanti.
doakan jelah moga-moga hasrat SKL tercapai.
bila dah tercapai barulah SKL dapat bercerita dengan penuh keterbukaannya,kan kan..

Now,
Hello 2013,
please be nice to me..(^^,)
Hello to myself,
Sila pastikan "impian" menjadi nyata walaupun "impian" tu macam tak berpijak di bumi yang nyata.