Friday, April 27

kita minta.... Dia beri

Assalamualaikum w.b.t






"But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows , while you know not."
(2:216)

sumber: farah lee

Wednesday, April 25

WW : makanan pelangi


Assalamualaikum w.b.t

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Saturday, April 21

A Dream


Assalamualaikum w.b.t

I have a dream, 
Even if I'm thrown away or ripped to shreds 
Deep in my heart 
I have a dream as precious as gem 

Dulu skl punya impian
impian yang dicampur dengan minat dan kecintaan
dan SKLlah orang yang palling bahagia jika impian itu tercapai

If by chance, without a reason, 
Somebody ridicules me behind my back 
I should be patient 
I would wait just for that day. 

minat ini disokong oleh keluarga
menyebabkan skl bahagia terlibat dan terjebak dalam impian yang indah ini 
tapi,,

As you always worry, 
You say that foolish dreams are poisonous. 
Just like a book that tells us about the end of the world 
There's the reality that we can't turn back already 


bila skl menyatakan hasrat untuk menjadikan minat ini sebagai satu kerjaya yang serius
dan menyambung minat nih ke bidang yang lebih tinggi
mereka mengatakan impian skl adalah ilusi semata
membuatkan impian makin kabur
menjauhkan diri daripada skl
dan akhirnya terpaksa melupakan impian itu
lalu selama dua tahun skl hidup terkontang-kanting
no dreams, no goals
hanya belajar dan belajar

Yes I have a dream. 
I believe in that dream 
Please watch over me 
Standing in front of that cold wall called fate 
I can firmly face it 


kini skl perlu mencipta impian yang baru
membina impian yang baru
mempercayai akan impian baru 
tapi hingga ke saat ini
jika ditanya
what your dream?
minda kosong
soalan tersebut dibiarkan sepi
perjalanan hala tuju hidup selepas ini kabur
salah sendiri
sebab tak fight to the end   
impian yang telah lama membajai diri

One day I will pass over that wall 
And be able to fly 
As high as the sky 
This heavy thing called life can't tie me down 
At the end of my life, on the other day that I can smile, let's be together

namun, 
skl tetap percaya dengan impian
impian yang telah merajuk pergi meninggalkan skl
suatu hari
mungkin impian yang baru itu juga mampu membahagiakan skl
buat sekian kalinya
dan untuk mencipta impian itu
skl perlu berusaha keras
dan memerlukan jiwa untuk menghidupkan impian tersebut
moga tiada lagi orang yang mencemuh dan meracuni impian ini
sekiranya ada i will fight to the end
takkan lagi biarkan impian ini hilang dan jauh



thanks for this song
lagu nih betul-betul ada 'jiwa' buat skl


for those person yang ada dream
teruskan dan perjuangkan impian itu
even ada orang perkecilkan impian kita
jika ada orang meracuni impian kita
tutup mata kamu
tutup telinga kamu
percayai impian kamu 
moga berbahagia

for those person yang ada impian tapi tiada bakat dalam impian tersebut
trust that dream
sebab a dream bukan untuk orang yang ada bakat saja
teliti diri
terokai diri
you will find you real dream
dan boleh tersenyum dan bahagia setinggi burung di awangan

let's dream and me and you be together





english lyric a goose's dream

Friday, April 20

3 nyawa ditarik


Assalamualaikum w.b.t


setiap kali ada kematian kat kampung skl mesti gendang di masjid akan di palu
ikut cakap orang kampung
kalau gendang tuh dipalu bermakna gendang tuh akan cari lagi dua nyawa dalam masa terdekat
kemudian bila habis tiga nyawa diambil dalam satu-satu kampung tuh
kematian di kampung lain pula akan diambil

disebabkan itu ada setengah orang kampung bantah
jangan dipalu gendang tuh
takut mungkin..


selama nih skl tak pernah sedar + tak perasan pun semua menda nih
sampai akak bagitau pasal hal nih
semuanya gara- gara jumaat lepas ada satu kematian 
dan akak cakap dua nyawa akan menyusul
pelik tapi skl tak percaya semua tuh

sampailah keesokkan harinya
iaitu hari sabtu ada lagi kematian yang berlaku
dan gendang tuh dipalu lagi

dan melengkapkan tiga kematian adalah kelmarin(rabu)
tak sampai tujuh hari
ada tiga kematian
menakutkan.. 


dua daripadanya meninggal dalam kedaan yang menyedihkan
tak tersanggup telinga nih nak dengar apa yang orang sekeliling 
rasa macam nak tutup saja mulut orang-orang yang sibuk mengatakan itu ini tentang arwah
tapi diharapkan apa yang dikatakan  boleh menyedarkan manusia yang masih hidup
sentiasa ingat mati dan nikmat untuk bernafas tuh Allah boleh ambil bila-bila masa saja

3 kematian dah berlalu
mungkin selepas nih kita pula yang meyusul..

p/s: bab tiga nyawa ditarik tuh mungkin kebetulan saja..jangan percaya pulak
semua tuh kuasa Allah..Allah lebih mengetahui segalanya...:)


Wednesday, April 18

wordless wednesday


Assalamualaikum w.b.t



sumber pic : fb

Monday, April 16

kini berwajah baru


Assalamualaikum w.b.t

selama beberapa hari nih SKL dah privatekan blog skl untuk ubahsuai blog..
bosan kot asyik guna template, header dan background yang sama
nak jugak bertukar-tukar ganti background dan headernya

Alhamdulillah, setelah beberapa hari ini
akhirnya siap jugak pengubahsuaian blog yang kononnya makan beberapa hari
tapi disebabkan sibuk dengan menda len 
masa nak edit-edit pun terbantut

skl tak adalah sepandai mana nak edit-edit apa segala benda nih
tap credit thanks to NAL sebab sudi meng-edit-kan header skl
yang kini boleh nampaklah jugak header yag ada attractivenya sikit
kalau skl yang buat sah-sah hancuss

dan untuk background credit to royalty magic
masa nak cari background nih macam-macam yang skl jumpa
ada yang background vintage, stripes yang serupa di blog yang berbeza 
tapi dicreditkan sebagai own made
fenin betul..nak amek pun takut

dan lastly untuk tutorial yang super duper awesome skl banyak amek dari cik lyssa kita,

#jemari menaip: kalau blog nih rasa berat, lembap atau loading lambat..tolong bagitau ya..:)


Wednesday, April 11

WW: stop thinking


Assalamualaikum w.b.t


Monday, April 9

'lazatnya' mengumpat


Assalamualaikum w.b.t




Dalam kekusyukkan SKL pong pang pong pang  mengata, mengutuk dengan lazatnya sorang manusia dalam akhbar hari nih
Ada saja langau datang menganggu

Si abang tua     :hoih..mengumpat!
Si pengumpat : megumpat orang suka menganiaya manusia lain tak pa
Si abang tua    : mana hang belajaq tuh?
Si pengumpat : buku ayah….(tak sempat nak habiskan ayat)
Si abang tua    : buku "mengumpat yang dicela dan diharuskan"? Tak payahla baca buku-buku, hang tu muda lagi nak baca dan faham  buku-buku macam tuh
Si pengumpat  : apsal pulak..nak tambah ilmu saja kannn..?
Si abang tua     : pegang apa yang Al-Quran tu kata dahla..
Si pengumpat  :alah….lagipun kita kata menda betul, memang betul pun dia……….(ayat terpaksa disunting)
Si abang tua     : huh! Benda betul tulah mengata, benda tak betul tu fitnah. ( dan ayat abang seterusnya terpaksa jugak disunting)
Si pengumpat  : (disebabkan tak maw mengaku diri  sendiri salah dan kalah dalam perdebatan) alah..mana ada manusia yang tak pernah mengumpat pun. Semua mengumpat  apa? Tak ada manusianya yang sempurna. Abang sendirik pun pernah mengumpat kannnnnn….??
Si abang tua     : u are the loser

 kepala yang tertunduk mebaca  akhbar  terus terlipat maut tengok abang. I'm  the loser? Apsal pulak..

Abang yang meluru masuk ke bilik terus dikejar sebab nak taw apa maksudnya. Tapi pertanyaan SKL langsung tak dijawab.sadis betul.

Di sebabkan perbualan yang tergantung tadi SKL buat kesimpulan sendiri,
Setelah beberapa  detik bermuhasabah diri baru skl faham

Orang yang loser saja yang akan cakap apa yang skl dah luahkan. Tak maw hanya diri sendiri yang salah
mulalah nak kaitkan dengan  manusia lain. Bila diri sendiri silap, mulalah nak cakap tak ada satu pun manusia yang tak terlepas daripada buat kesilapan. Bila dah terlanjur buat dosa , mulalah nak cakap tak ada satu pun manusia yang sempurna.  Yup, memang itulah yang sebetulnya. Tapi jangan kaitkan hakikat tersebut untuk menutup kesalahan sendiri. Mengakui dan membaiki kesilapan sendiri adalah yang  sebaiknya.


Disebabkan peristiwa ni skl teringat satu ayat yang ada tulis dalam sebuah novel

"ada setengah manusia bila dah ada ilmu agama sedikit dah rasa macam diri tu lebih banyak ilmu agamanya daripada orang lain. Bila dah baca kitab-kitab  agama sedikit saja dah rasa yang diri yang diri layak nak berdebat tentang agama. Bila dah dapat ijazah  dalam bidang agama saja dah mengaku dirinya lebih tinggi agamanya berbanding para ulama yang lain"

Dan ayat nih bebetul asyik terngiang-ngiang kat telinga macam nak perli saja gayanya. Aduss..!


Wednesday, April 4

WW: Peta Hidup


Assalamualaikum w.b.t


sumber pic :M.Khadhari

Sunday, April 1

7 petala cinta


Assalamualaikum w.b.t

image

sapa dah tengok cerita nih..
akhirnya skl dapat jugak tengok filem nih melalui dewatv


kalau ada sesiapa yang belum tengok bolehlah pergi ke page tu dan layan movienya..:)

bagi SKL walaupun cerita ni ada kesalahan dan sedikit kecacatan
kita tengoklah  kualitinya dan inputnya yang berguna
yang boleh dijadikan pengajaran dan teladan
sekurang-kurang industri filem kita dah cuba yang terbaik untukbuat  filem islamik
dan doa-doa sajalah moga kesalahan yang dibuat tak terjadi 
untuk filem islamik yang seterusnya


OST 7 petala cinta
lagunya sangat menenangkan,soft jerk...
ditambah pulak dengan gandingan pelakon-pelakon yang SKL minat macam Diana Amir, dan Fizo Omar


di sebalik tabir 7 petala cinta


    sepatutnya cerita nih dapat sambutan yang lebih tinggi berbanding Ombak Rindu sebab bagi SKL jalan cerita 7 Petala Cinta sangat memberi kesan berbanding ombak rindu yang kurang bagi impak sedih yang mendalam.,ini pendapat SKL jelah.,

tapi kalau filem nih ikut filem islamik 'ketika cinta bertasbih" lagi power.
ehem,bukan nak sokong filem dari indonesia tapi itulah hakikatnya filem islamik indonesia banyak yang terkesan di jiwa..

filem islamik ja ok, bukan sinetron yang entah apa-apa tuh.,..:D