Wednesday, February 29

WW: ku menunggumu di tepian k0lam


Assalamualaikum w.b.t



hehe..mungkin kawan skl nih sedang tunggu pari-pari muncul kat kolam sekolah kot..

credit pic: NAL

Friday, February 24

Antara redha dan pasrah


Assalamualaikum w.b.t

bila disebut tentang pasrah dan redha mesti nak ingat scene ombak rindu yang last-last tuh
bercakap soal bezanya redha dan pasrah..
dan sekarang nih pun SKL nak cakap jugak sal pasrah dan redha


bila ada benda yang berlaku rasanya bukan senang kot kita nak redha dan terima macam tuh saja...
tapi nak jadi seorang yang pasrah nampak macam kita langsung tak boleh terima ketentuanNya pulak

contohla macam kita rasa sedih dengan  kehilangan seseorang yang kita sayang


untuk rasa sedih atas kehilangan, tu lumrah kan?
untuk rasa keliru dengan apa yang jadi sebab tetiba saja orang yang kita baru gelak ketawa then dia dah pegi buat selamanya, tu pun dikira lumrah jugak kan?
rasa kehilangan bukan boleh hilang dalam sehari dua. setahun dua pun belum tentu. malah tempoh masa untuk hilang rasa tu dalam jangka masa seumur hidup pun tak dapat nak dijanjikan. hanya rasa sedih tetapi hidup tetap diteruskan


sama jugak bila kita dikhianati..lumrah kan bila kita rasa sakit hati sangat-sangat?
 then, make sense jugak kan kalau tetiba kita nak nyanyi lagu 'wish you were here' part " damn...damn....damn..."?
bila kita dikhianati rasa sakit sangat tapi bukan nak pasrah biarkan dia buat apa saja. 
dan bukan mudah juga untuk kita redha dengan apa yang terjadi tanpa ada rasa apa-apa dalam hati
walaupun ada secebis jugak dalam hati mengatakan 'apa yang terjadi pasti ada hikmahnya'..

begitu jugak bila kita pulun tahap tak ingat untuk exam kita..alih-alih dapat result hampeh..result macam cukup-cukup boleh makan ubi keledek hari-hari..masa tuh tak salah kalau ada sikit kekecewaan dalam hati?
tak salah kan kita nak rasa sebak dan terkilan dengan apa yang kita usahakan tak berbaloi dengan hasilnya?
masa tuh jugak kita rasa cam nak jatuh terduduk mengenangkan apa yang terjadi..,
tapi agak melampau jugak kalau kita terus terduduk sampai tak reti-reti nak bangun..

sesuatu yang biasa untuk kita rasa sedih,kecewa,marah,rasa macam apa yang terjadi tu tak masuk dek akal dan sebagainya selagi kita masih digelar manusia

ianya normal
dan

ianya lumrah kehidupan..

akan tetapi,
berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya

setiap apa yang berlaku
yakinilah pada Dia
Dia tahu apa yang terbaik



Friday, February 17

khutbah malam Jumaat


Assalamualaikum w.b.t



"kalau sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah kerana ketakutannya kepada Allah. Dan perumpamaan-perumpamaan itu Kami buat untuk manusia supaya manusia berfikir" (al-Hasyr [59:21]


semua manusia ada akal fikiran,namun sayang..hanya segelintir sahaja yang menggunakannya dengan sebetulnya

""Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, Yang Maha Mengetahui yang ghaib dan yang nyata, dialah  Yang pemurah lagi Maha Penyayang" (al-Hasyr [59:22]

kita sebenarnya tahu dan sudah sedia maklum yang Allah Maha Mengetahui, namun masih banyak lagi yang pura-pura tak tahu kemudian banyak buat saham dosa

"Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, Raja, Yang Maha suci, Yang Maha Sejahtera, \Yang mengurniakan Keamanan, Yang Maha Memelihara, Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuasa, Yang Maha Memiliki Segala Keagungan, Maha Suci Allah daripada apa yang mereka persekutukan (al-Hasyr) [59:23]

hati yang  buta saja yang gagal melihat, merasai dan menghayati kekuasaan dan keagungan Allah s.w.t

"Dialah Allah Yang Menciptakan, Yang Mengadakan, Yang Membentuk Rupa, Yang Menpunya Asmaul Husna, bertasbih kepadaNya apa yang ada di langit dan dibumi. Dan Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana(al-Hasyr[59:24]

namun, orang yang celik pun kadang-kadang gagal merasai dan menghayati keagunganNya tanpa keizinanNya

:: Guide us to the straight way (al-fatihah:6)::


||heh.sejak bila jadi stok-stok alim pun SKL tataw...||

Wednesday, February 8

WW: beza lelaki dan perempuan putus cinta


Assalamualaikum w.b.t


apakah benar?0_o

Tuesday, February 7

CONTEST AKU DAN QUOTE: SAHABAT VS CINTA


Assalamualaikum w.b.t

sekali lagi blog ini menjadi mangsa tag oleh NAL  dan BUDAK COMEL
sebenarnya SKL agak kemalasan nak join semua benda nih
tapi, demi kawan dikhlaskan juga jari jemari ini menjoinkan diri
ditambah pula isi contestnya agak menarik


apa yang perlu dibuat dalam contest ini ialah

Pilih satu tema tentang SAHABAT atau CINTA :

setelah mengerahkan otak akhirnya tema SAHABAT menjadi pilihan 

Bina satu quote yang menarik berkenaan tema yang dipilih:

A true companion is loving all the time, and is a brother that is born for when there is distress

kemudian, jawab soalan yang dikemukan dengan jujur

1) cari satu gambar yang bersesuaian dengan quote yang telah dibuat

*seorang sahabat mampu merasai kesedihan yang kita alami meskipun kita tersenyum



2) kenapa anda memilih quote tersebut?

Tidak semua keluarga mampu bertindak sebagai ahli keluarga dan kawan dalam satu masa, namun kebanyakan seorang sahabat mampu bertindak sebagai seorang kawan dan keluarga dalam satu masa. mereka tidak pernah kedekut dalam memberikan kasih sayang mereka dan sentiasa ada apabila teman mereka berada di saat saat sukar. sebab  itulah terwujudnya pepatah "sometime family like a stranger, and stranger like a family" . keselesaan kita dalam meluahkan perasaan, mengongsi pelbagai rasa, bersama mencipta pelbagai memori dengan sahabat akan menjadi hal yang mustahil untuk dilupakan

3) untuk siapa quote tersebut ditujukan?

untuk teman, rakan, kawan, sahabat sejak dari Tadika, Sekolah rendah hinggalah ke sekolah menengah,..terima kasih diucapkan kerana sudi hadir dan wujud dalam hidup SKL serta bersama mencipta memori memori yang indah..tak dilupakan juga rakan rakan di alam maya iaitu rakan blog dan muka buku..semenjak SKL terjebak dalam dunia blog setiap hari SKL bertemu dengan insan insan baharu dan  dan mempelajari ilmu ilmu baru..anda semua telah tercampak dan terikat kemas di dalam kotak hati..:)

4) apa pandangan anda tentang cinta sejati atau sahabat sejati (ikut tema yang dipilih)

sahabat sejati adalah insan yang sentiasa bergelak ketawa bersama, seronok dan gembira bersama, mengongsi kesedihan bersama namun tidak untuk air mata. teman yang sedang menangis dibiarkan terus menangis dan sahabat akan bertindak sama ada sebagai motivator yang baik ataupun pendengar yang baik. sahabat juga merupakan hadiah yang tidak ternilai yang dianugerahkan oleh Allah dan sahabat jugalah yang banyak menciptakan detik detik terindah dalam kehidupan serta mengajarkan kita tentang erti sebuah kehidupan yang sebenar

mangsa tag


||menang kalah adat permainan, untuk semua korang digalakkan meriahkan lagi contest ini sebab tak rugi kongsikan quote yang korang suka menjadi bacaan semua orang dan SKL teruja sangat-sangat sebab dapat baca quote yang menarik oleh blogger blogger yang telah pun selamat menjoinkan diri contest nih ||

:: tarikh tutup  9 Februari jam 11.00 malam ::



Thursday, February 2

perempuan bertudung elakkan "berlegging"


Assalamualaikum.w.b.t

Trend wanita bertudung kini suka mengenakan 'legging" dengan memakai baju yang separuh labuh.
Yang kaki kurus dengan bentuk kurusnya. dan yang berisi dengan bentuk montoknya. nampak sangat tak kena, tak cantik, tak sesuai dan tak manis..

manakan tidak dari kepala dah nampak ayunya ditambah pula dengan baju yang labuh menyerlahkan lagi kesopanannya tapi tercacat dengan leggingnya yang ketat




baju labuh dah nampak molek,tapi sayang bila dingamkan dengan seluar ketat

legging diperbuat daripada bahan cotton spandex yang lembut
jadi, pemakaian legging ini diibaratkan dengan seluar dalam


orang bukan Islam pun dah tegah bangsanya jangan pakai legging di tempat awam..
inikan pula orang Islam


"Biarlah orang kutuk kita berfesyen ketinggalan zaman, asalkan kita tidak memakai fesyen akhir zaman"


Shiny Lamé Leggings for Kids


tapi budak-budak kalau pakai legging polka dot atau belang-belang masih terserlah kecomelannya...:D