Friday, July 29

the eleventh hour

salam
and have a good day all of you..


don't turn back on your God, nothing in life is guaranted. but if you keep your faith,
 some things will be clearer than other




''there're moments in our lives, when reasons fails.the world rallies against us. It is a this moment that we discovered the most about ourselves. Those fleeting seconds, if we decided to change our lives. It is really sad however, that the man who decided to change his life on the twelfth hour dies on the eleventh. Until recently, my lfe seems to be residing towards the eleventh hour..."

video nih menceritakan tentang orang yang ingin berubah. nak berubah sebelum ajal datang menjemput.
Nak berubah untuk mencari Tuhan semula.
Ingin berubah sebelum masa the 11th tiba...

"the man who decided to change on 12th was die on 11th"

cerita pendek ini ialah hasil daripada projek persendirian pelajar2 kolej
terbitan Ash Film

cerita tentang empat Ahmad tinggal sebilik. Ahmad, nama yg sama tinggal sebilik tetapi berlainan personaliti.
Ahmad si ekstrem yg ekstrem Islam. Ahmad aktivis MSA (Muslim student Association) yg dorky dgn gaya nerd + skema. Ahmad si imigran dari Pakistan yg agak x senonoh gayanya.
Dan watak utamanya Ahmad the Rebel.

try tengok video tuh dan fahami isi yg cuba disampaikan..
xsemua akan faham apa yg ingin disampaikan
dan ada yg faham tapi xmampu nak diluahkan dengan kata2 atau jari jemari
tapi akan ada something yg akan terkesan di hati....:)




Wednesday, July 27

segmen ilmiah: jom berkongsi hadis bersama sama


salam
and have a good day all of you
arinie telah terasa teringin nak join satu segmen nih...


kepada sesiapa yg nak join bleh sja klik kat header tu ya...:)

hadis yg ingin saya kongsikan kat sini berkenaan dgn ujian yg dihadapi oleh setiap insan....
hidup semua org teruji kan?....

Di sini adalah sedikit sebanyak hadis yg telah saya kumpulkan,moga kita akan menjadi tabah setelah diuji selepas ini..

Pertamanya kita mesti faham bahawa hidup kita ini akan sentiasa diuji. Sama ada kita suka atau tidak kita akan diuji juga, sesuai dengan Firman Allah S.w.t yang bermaksud:“Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (ujian) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam ujian) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: “Bilakah datangnya pertolongan Allah?” Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.” – Surah AlBaqarah : Ayat 214
Mengapa kita diuji? Firman Allah S.w.t, “Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun,” – Surah AlMulk : Ayat 2
“Dan apa saja musibah yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah memaafkan sebahagian besar (dari kesalahan-kesalahanmu).” – Surah AsSyuura : Ayat 30
Walaubagaimana pun, Allah amat menyintai orang2 yang sabar menghadapi ujianNya.  FirmanNya, “Dan berapa banyaknya nabi yang berperang bersama-sama mereka sejumlah besar dari pengikut (nya) yang bertakwa. Mereka tidak menjadi lemah kerana bencana yang menimpa mereka di jalan Allah, dan tidak lesu dan tidak (pula) menyerah (kepada musuh). Allah menyukai orang-orang yang sabar.” – Surah Aali Imran : Ayat 146
Dan Allah Maha Adil dan Maha Penyayang, ujian2 yang diberiNya adalah mengikut kemampuan masing-masing insyaAllah.  “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdo′a): “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma′aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir.”– Surah AlBaqarah : Ayat 286

nak tag kepada...wan murni, Ruby
selesai..^^,

Monday, July 25

Single bez x??

Assalamualaikum
and have a good day all of you

tentang tajuk tuh bermula dengan seorg gurl yg agk hampeh dtag bertanya

Dia: weh...single tu best ark..?
sikiutlavender : soalan stpm ke tuh?
Dia : alah...seriusla sikit..hang nih
sikiutlavender:(sambil muncung mulut, kononnya d0k pikiq)..erm...ntahla...dah 19 tahun aq macam ni...besa ja rasa...
Dia : hang ni betui ka xpernah bercinta..?
sikiutlavender: alah...bercinta tu hanya untuk orang yang cantik macam hang ja..
Dia : haahla...tersilap tanya soalan pulakk...owg yg cantik2 ja sesuai bercinta, owg cam ang xlayak pun..
*hish..hampeh sgguh minah nih...asa cam nak hentak je kepala dia kat dinding..punya teruk dia kata kat aq..bertuah punya kawan
sikiutlavender : Ha..habis tu tanya agy soklan macam tu agy kat aq..dah ar blah..kac0 jiwa org ja nak study..
Dia : hek eleh..rilexla... hg x cantik tapi agak comel kowt(sambil tenyeh2 muka tembam aq)...aq cakap mcam tuh sebab saja xm0 bgi ang bercinta...bercinta sakit 0o0ooo..
sikiutlavender: erk..
Dia: aq dah lama bercinta...
sikiutlavender: satu planet dah tawla
Dia:bercinta tu sakit...(sambil wat muka sedih)
sikitlavender: dah taw sakit yg pi gagah bercinta lagi tu watpa.?
Dia: xleh..sebab aq dah terlau mencintai dia..
sikiutlavender : even dia curang?
Dia: pernah tengok dia kuar ngan pompuan lain ka?
sikiutlavender: ek..hehehe...x2...dia setia...lama kan hampa bercinta..nak dekat 5 tahun..arap2dapat ke pelamin nanti...yg ang d0k mai wat ayat sedih ni apsal..gaduh ka..?
Dia : xada arh...weh,,,jawabla s0klan aq single tu best ark..?
sikitlavender : ish..bukan jawab dah ka tadi..? awat ang tringin nak jadi single alek ka?
Dia..: ish mana ada...xsanggup aku...hurm,,jujur dgn aku..btul ka ang xpernh bercinta..?
sikiutlavender: ang dah kenai aq bpa lama
Dia : 2 tahun..
sikiutlavender : dalam masa 2 tahun tu pernah ka ang nmpak aq dok tgh dilamun cinta n yg seangkatan dgnnya..?
 Si dia hanya mengeluh dan mula menyanyi...naseb bek suara tu macam Liza Hanim,law x dah lama tenyek mulut dya tuh ,,


minda tetiba terlayar sebuah tayangan..
tertayangnya episode hidup aq yg lama..
episod duka dikala merana dengan cinta pertama
semenjak dari hari itu
perasaan takut nak bercinta sgt kuat mencengkam diri..
aduh,,,, ni "dia" punya psailah nih
tanya s0klan yg bukan2
membuatkan ingatan aq tentang hal lama..
punyalah lama aq nak pdam luka nih...
nak rawat tapi mna leh pi kat doktor..
terpaksalah tanggung perasaan ni sorang2,sebab dah bercinta pun dlam diam2..
malas nak heboh2kan,, sebab takut cinta x bertahan lama kalau suka heboh2kan
tapi akhirnya xdapat bertahan jugax
alasan..?
"kita xserasi.." (alasan bodoh)
"kita bercinta jarak jauh''..(alasan bangang)
kami bercinta xdalah jauh mana
dia KL aq Langkawi..
law ada sikap saling percaya antara satu sama lain
alasan ni x patut jadi batu penghalang dlm perhubungan kami..
"ada org lain kot"
hanya itu saja yg otak aku mapu katakan
law tidak xkan dia nak wat cam nih kat aq tanpa sebab..
atau mungkin aq ada wat salah?
ada perlakuan aq yg dia xsuka..
and one day..
aq bertanya jujur..
adakah dia ada gurl len atau aq ada wat salah sampy dia nak break ngan aq..
dia amik masa yg lama utk blas msej
dan minit2 yg seterusnya dia  balas
"saya xsuka org yg close minded'
ok fine!..
aq org kampung..
dia org bandar..
org KL lah katakan
pergilah kat org yg sama2 open mcam dia..
dahla kerap balik lewat malam
pukul 1 2 pagi baru balik
katanya training bowling..
ntah2...kaki club..
argh..damn...
buruk sgguh syak wasangka aq nih,

semenjak dari hari itu...
tiada lagi khabaran dari
tengah berbahagia mungkin
dan aq..
hati belum terbuka
enggan dibuka
takut terluka
sakit...
sama seperti si "dia " katakan...
cinta tu sakit oo00ooo..

apapun aq pernah ucapkan terima kasih kat that boy..
thanx sebab sudi kenalkan aq kpda cinta
meskipun hanya satu jangka msa yg sekejap,
setahun kita mengulit cinta
tapi satu jangka masa tu ada jugax yg membuat aq tersenyum dan menangis
xsemua memori antara kita hanya pahit dan sakit
ada jugax manisnya

law kat dlam diary tuh..
aq asa cam nak koyak saja helaian yg menulis tentang episode sedih
tapi aq percaya
setiap yg berlaku nih hanya utk menguji aq
menguji aq utk mendapat cinta yg sebenar
nanti bila dah bercinta
and disakiti lagi
mungkin aq xkan sesakit dulu sebab aq dah biasa alami
dan dah boleh kawal rasa sakit tuh
mungkin...
dan segalanya mungkin
apa yg pasti
aq serahkan segala kepada Allah tentng percaturan hidup aq
dan aq akan berusaha utk memperindah hidup aq..
agar xsentiasa mendung

p/s:pda 'someone',,maaf bukan xnak terima tapi..tolonglah fham..law kita ada jodoh, ia xkan ke mna.perjalanan saya masih jauh...ada byk benda lagi sya nak kejar..






Tuesday, July 19

fairy tale under starlight

   


salam 
have a good day all of you...
hari nie 19/7/2011 cite fairy tale under starlight dah abes...
21 episode...
bezz sih...
happy ending agy
akhirnya selepas kekecewaan dan hampir berputus asa 
dorang dapat jgax bersama
yu you tong luv xun fan..

eh2./..mesty da yg xfaham..
cite siar kat tv2 pkol 6.00 ptg tuh..
skunk dah abes...

meh nak gtaw serba dikit sal sinopsis dier





Untuk mempertahankan usaha Karaoke Keluarga “Tian Mi Mi” yang mengalami kesulitan wang, Yu You Tong (Megan Lai) seorang penata rias artis-pengantin yang sgt meminati dengan Fang Zi Hao (Lego Li) dan menjadi pengerusi FCnya, telah meminjam wang pada keluarga Sun Fan. Sun Fan (Baron Chen) adalah pemain pengganti yang bermimpi menjadi bintang filem terkenal. Ayah Sun Fan iaitu Sun Yu (Luo Bei An) menentang keras kalau Sun Fan menjadi bintang film. Ia berharap Sun Fan akan meneruskan usahanya dan menyuruh Sun Fan untuk meminta hutang Yu You Tong. 
Fang Zi Hao iaitu penyanyi yang sedang naik popularitinya tidak menemukan wanita yang cocok untuk MV-nya, Sun Fan memperkenalkan kekasinhnya, Xing Ye Zhen (Tanaka Chie) kepada produser dan akhirnya Fang Zi Hao memilih Xing Ye Zhen . Ye Zhen yang mendapat begitu banyak kemewahan dari Zi Hao tidak dapat menolak layanan baik Zi Hao, ditambah pula perangai  ibunya yang materialik telah campur tangan dalam hubungan Ye Zhen dan Sun Fan, dan membuat hubungan mereka menjadi renggang.

 Sun Fan yang telah mendengar desas-desus bahwa Zi Hao mulai memikat hati Ye Zhen, dengan keadaan emosi dia telah datang kepadan Zi Hao dan bergaduh, You Tong telah melihat pergaduhan tersebut dan menangkap pic mereka bergaduh dan diuploadkan di ke internet supaya peminat Zi Hao akan tetap terus setia kepada Zi Hao. Akibat pic itu, Sun Fan menjadi bintan dan perbualan org ramai , hal ini membuat status Zi Hao mulai terancam. Zi Hao tidak kehilangan akal, dia terus mengejar Ye Zhen. Zi Hao melakukan berbagai cara untk mendapatkan Ye Zhen. Skandal Zi Hao – Ye Zhen dimanfaatkan oleh Ye Zhen untuk membuka jalan di bidang lakonan. Sun Fan yang berusaha untuk mempertahankan cintanya akhirnya harus merelakan hubungannya putus dengan Ye Zhen.

You Tong memberi semangat pada Sun Fan yang putus cinta untuk segera bangkit, agar dapat mengalahkan Zi Hao. You Tong yang sentiasa di sampingnya tanpa Sun Fan sedar  You Tong bererti dalam hidupnya. dIa mulai cemburu mendengar You Tong begitu memuji Zi Hao.
pelbagai dugaan yg dihadapi uk mereka mengakui perasaan masing2. blog yg sering ditulis oleh You Tong iaitu "bisikan Pelangi" telah berjaya menarik minat Fan Zi Hao utk menjadikannya sebagai filem.."bisikan pelangi" menceritakan tentang seorang gadis yg mempunyai impian utk mengejar pelangi..
Uju bakat dijalankan bagi mencari watak2 dlam cerita tersebut..
Fang Zi Hao turut menjemput Sun Fan ke uju bakat tersebut..pengarah terkenal Wu Guoliang telah memilihnya sebgai watak utama iaitu sebagai "Rainbow". awalnya zi hao enggan menyerahkan watak tersebut namun akhirnya dia merelakannya,,
salah faham telah terjadi antara sun fan dan ayahnya menyebabkan sun fan menarik diri dari filem tersebut.. namun setelah mendegar kata2 you tong yg sgt berhrap wtak utma dimainkan olehnya dia telah berfikir dan ingin mendptkan watak tersebut kembali,,

byk lagilah situasi yg berlaku.. penat nak citer pepanjang..
endingnya..you tong bersama dgn sun fan setelah disatukan sendri oleh zi Hao meskipun Zi HAo terasa perit melakukannya kerana dia juga mencintai you tong..

 
babak last...best bila dgq kata2 you tong
ayatnya xbrapa ingat tapi lebih kurang mcam nilah
"setiap org ada impian,,impiannya nak kejar pelangi tuh telah berjaya kerana pelangi tersebut ialah sun fan yg dulunya zi hao..kini dia ada dua pelangi..zi hao adalah pelangi yg dpt dilihat dari jauh dan sun fan adlh pelangi di hatinya..":
"utk mencapai impian kita,,byk benda akan terjadi..kita akan selalu terjatuh..apabila terjatuh jgn lupa utk bangun kembali..kerja kembali impian kita.."

p/s:jgn sesekali berkenalan dgn putus asa ya  :)
Baron as sun fan

[meganlai4.jpg]

megan lai as yo you tong


lego li as fang zi hao


ini video yg dinyanyikan oleh fang zi hao aka ost fairy tale under starlight


       

Saturday, July 9

♥ ♥ ♥ ss501♥ ♥

salam..
and have a nice day all of you..
ss501..
waa!
they awesome
smart
handsome.
cute
cool
amazing!!

gilaLAH...suka tengok kim hyun joong..
bezt...
nmpak chumil ja...
hahhahaha..
cam auw pun da gak..
tapi apapun tetap maintain macho..
terbaekkk!!!








look they picture..
hohoho....semua chumil2..
suka seribu kali ganda arh..

jom2,,
kita layan dorang pun ya video....:P





next....

agak2 ok kowt takat dua cideo nih..
alah watpa bebyk..
g tgk sendqi kat youtube ye cyunk....

xlarat nak upload..
cececey..padahal penyegan nak upload bebyk,,,,

klah....g usha2 kat youtube
da byk g dya punya video...:P

Wednesday, July 6

in ♥ with matluthfi90

assalamalaikum..
n have a good day all of yiu...
today i would like to talk about my secret admirer 
that is matluthfi90
ah sudah...
dok speaking apa plak..
xndak omputih eh nak baca blog ang hee...
huh!

ninininini...

ha..ni dia matluthfi..
terbaek...
sapa dah kenai angkat idung,,,
sapa yg x kenai
meh cex nak abaq..
dia nih adalah vlogger yg sgt terkenal 
sekarang nih dia sedang menuntut di oversea
iaitu di Curtin Universiti,Perth Australia..
dia berasal dari kedah tang Sungai Petani nuh..
samalh ngan en ANwar hadi nuh....
sama2 owg kedah wat vlogger n sgt terkenal di youtube..
heeee......
terasa bangga lak bila sebut sal kedah nih..


APA YG SPECIAL??
everybody knows..
video xmerapu merata alam..
menyentuh perihal isu semasa
juga didekatkan dengan nilai2 agama..
and setiap videonya pastilah diselitkan dengan moral2 n pengajarannya...

video firstnya yg wat aq jatuh cinta lagi lagi aq jatuh cinta adalah start dri video
                                       "nama pun sampah"
let see first

                                         

amacam?dah tgk..?
video nihlah yg first sekali aq tgk n wat aq fall in love with him
then,,,aq pown search nama dia kat tenat
nak tgk video len 
n terjumpa satu video ni
aq akan terus masukkan ke dalam aq punya presentation bulan lima yg lepas...
abeh ketawa audium tgk vbideo dya nih...
video u adalah "MERCUN BOLA BUKAN BOLA"
dya da cakap lam byk loghat
so, kenalah dgn tajuk kertas kerja n presentation aq..
variasi bahasa


                                    
semenjak dari tu 
aq mula menjejaki beliau dgn mengenali semua video2 dya..
pergh,,semua meletup beb
xda yg mengecewakan langsung
pas1,1 aq download dier punya video..
best owt...
tgk yg nih lak..

                                                                              TYPICAL FILM

                                                 

oh ya..
sebelum saia nak sharekan sal dya nih kat korunk
saia adalah g tgk2
sal diri dia..
sambil2 dok wat blog walking \
adalah satu blog nih..
bukan men agy dok condem2kan matluthfi nih..
katanya dia lebih suka dengan Remi Gaillard..
yg berbahasa france,..
yelah owg tu taw bahasa france
so,mana nak layan video2 keluaran local nih..
geram gak banyak entry dia..
suka aty ja nak jatuhkan udax tempatan kita,,
law macam ni lah gayanya..
sampai bilalah org kita nak maju
law kita sendiri pun dok asyik bangga dengan produk/artis/dsb di luar ja...
gpun..video matluuthfi pown ok what

da pengajarannya
ada moral valuenya..

video2nya,saia xmo arh upload semua..
anda ajin2 gi clik here
then tgklah koleksi terbaeekkknya tuhh.
heee..
daaa...semua..
enjoy ya dgn entry kali nih..
sori kepada sesiapa yg ase tersinggung jiwa,,
ngeh2~